Bolinhos de arroz com espinafre – Rice n’ spinach fritters

Outro dia eu peguei aquela panela de arroz que já tinha sido requentado duas vezes e bateu um cansaço imenso… Eis então que o túnel do tempo se abriu e… deu praticamente pra sentir o gosto do arroz tostado nas beiradas dos bolinhos da minha mãe. Que tinham só arroz, ovo e, creio, farinha de rosca, mas cá estamos para dar o ar dos tempos ao macete que certamente lhe veio da nona.

No meu caso, o ar dos tempos sempre inclui espinafre. Começo refogando cenoura ralada e espinafre com alho e noz moscada – pode-se por praticamente qualquer coisa, desde que não faça muita água. Junto esse refogadinho ao arroz frio, ponho um ou mais ovos e aveia (para cada xícara de arroz, um ovo, mais ou menos, e até meia xícara de aveia). Hoje pus também uma colher de chia. Frito numa frigideira antiaderente para usar o mínimo possível de óleo.

Comemos com salada, às vezes também com frango grelhado. E eu sempre faço um molho de iogurte com tabasco, que não sei de onde me veio.

__________________________________________________

You know when you take that pan of rice that you warmed up twice off the fridge, and feel instantly tired? Happened to me just some days ago. Then the tunnel of time opened up, and… I could nearly taste the toasted rice on the borders of my mother’s fritters. Which had only rice, eggs, and, I believe, bread flour. But here we are to give an old trick – certainly picked from my “nona” – the air of our times.

In my case, the air of our times always includes spinach. I start braising grated carrot and spinach with garlic and nutmeg – you can throw almost anything in, since it won’t make the mix too watery. I add the seasoned and softened vegetables to the cold rice, plus an egg or two, and oatmeal (one per cup of rice, and up to half a cup of oatmeal). Today I added a spoonful of chia seeds too. Fry them in a nonstick frying pan, so you can use as little oil as possible.

We eat them with salad, sometimes also with grilled chicken. And I always make a yogurt + tabasco sauce (don’t know where that came from).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s